Pilihlah Aku Jadi Temanmu

Wednesday, March 8, 2017

Hari Wanita Terhebat

Assalamualaikum....


Wanita terhebat mesti di raikan...hargailah wanita hebat dalam hidup kita iaitu IBU kita...

~ zura ~

Friday, February 17, 2017

Dinner Di Chef Zaini Aman Putri

Assalamualaikum....

Malam bila entah...aku pun tak ingat...lupa ingatan barang seminit....hehehe....my husband ajak makan KFC...sebab ikut selera anak dia....tapi aku ajak makan western....

Sebenarnya anak dia bukan pemakan sangat melainkan kalau dia minta baru betul2 dia makan....kali ni aku ajak ikut selera aku pulak....hehehe...rasa kejam pulak....

Dekat kawasan perumahan atas kampung aku nie ada kedai western....Chef Zaini....boleh tahanlah masakan dia...dengan portion yang banyak berbaloi dengan harga....agak2 ko pelahap memang untunglah makan kat sini....kihkih....

Memula nak cuba kedai makan western lain tapi tutup pulak....meh tengok apa kita orang makan....manalah tahu boleh buat kecur air liur korang....hahaha...macamlah best sangat menunya....alhamdulillah...


Aku order air nescafe tarik, husband order nescafe o ais...anak aku pulak order laici ais...


Spageti olio aglio...portion dua orang nie tau...harga rm10.00...


Masa mula sampai...aku ingat bubur pulut hitam...haha...rupanya mushroom soup...di hidangkan dengan sekeping garlic bread....harga tak ingat...


Anak manja....asik dengan bapak dia je...hehehe...makanan husband aku lupa nak snap...dia makan nasi goreng ape ntah...harga rm6.00...jugak portion dua orang...


Aku rasa kali nie muka aku nampak okey sikit sebab ade bekas bedak DD moist cake nurraysa dengan pearl magic lipstick nurraysa....so tak nampak kusam....aku dah jatuh cinta dengan produk nurrasya...mesra wuduk...sekali guna terus puas hati...

~ zura ~

Sunday, February 12, 2017

Support Kawan Berniaga

Assalamulaikum....

Hah nak promote sikit....tahu tak...kek hari jadi, kek hantaran, nona manis dengan brownies aku order dengan siapa...???opkos lah kawan sekolah aku....nama FB dia Emiey Cake....

Pandainya lah hai dia buat kek....macam2 design dia boleh buat....memang tidak menghampakan...bagi design Insha Allah dia boleh buat....macam dengan kek2 yang aku order dari dia....


Kek seberat 2kg+-....rm120....


Brownies yang manis....dah macam pantun gamaknya....brownies plain rm35.00....


Kek hantaran....santek kan...suka aku tengok....rm120.00


I like this kueh....nona manis...bernona2 aku makan....pergghh melting sungguh....harga rm60/100 pcs

~ zura ~

Saturday, February 11, 2017

Majlis Hari Jadi Pulak

Assalamualaikum....

Selepas majlis selesai....sepupu aku celebrate anak dia setahun pulak....selain birthday boy and girl untuk January dan February.....meriah sungguh....

Ada tiga jenis kek....so memang kenyang makan kek....


Birthday baby setahun....Hardid Haqqah....


Kek brownies untuk birthday person January and February...kumpul sekali senang....manis mak ai brownies nie....


Yang ini pulak kek hantaran dari pihak lelaki....sedap sesangat kek nie....kek choc moist....tak manis sangat....





Insan yang bertungkus lumus menyiapkan birthday event....hahaha...padahal meja tue tumpang meja makan beradap pengantin...kihkih....



Inilah orang2nye yang lahir pada bulan January dan February....


Yang pengantin dukung itulah baby Hardid...kemain gelak lagi dia...


Pengantin baru....

~ zura ~

Friday, February 10, 2017

Majlis Kahwin Adikku

Assalamualaikum....

Alhamdulillah....lagi seorang adik perempuan aku melangkah ke fasa baru dalam hidupnya....tetiba rasa sayu pulak bila adik beradik ramai yang sudah kahwin....sebab keadaan tak macam dahulu....

Kalau dulu boleh tidur sama2....tidur berlambak....sekarang memasing sudah ada suami...so keutamaan pada suami....siapa rasa macam aku rasa...???.hehe...emosi pulak aku nie....

Persiapan berbulan2....majlisnya dua hari saja....inilah hakikat kalau kita nak meraikan pengantin baru....penat tak payah cakap...belum majlis aku dah merasa penatnya...hahaha...

Pada 04/02/2017 pukul 500 adik aku selamat bernikah dengan tunangnya....dengan sekali lafaz mereka sah bergelar suami isteri....masa nie memang rasa terharu sesangat....

Esoknya 05/02/2017 majlis persandingan....malam sebelum tue ada persalinan dalam lima helai bermacam2 jenis baju....baju sari, baju jawa, gaun, baju moden dan baju jepun....

Tema majlis gold silver....hantaran 7 balas 5....jom tengok gambar di bawah nie...


Sekitar majlis pernikahan....


Penyeri majlis....


Make up by Tini Sham...sepupu sebelah mak aku...pegilah cari i.g dia...tini_sham....


Pelamin bajet...kihkih....guna tisu 








Tujuh hantaran untuk sebelah lelaki....






Lima hantaran untuk sebelah perempuan....



Cincin batal air sembahyang dan mas kahwin....



Tuan blog opkos lah adakan...dengan anak tersayang and the only one..

~ zura ~

Tuesday, February 7, 2017

Pengenalan Tahun 2017

Assalamualaikum....

Ya masih bernyawa blog merrygoround nie...belum berkubur lagi...harap ada yang menjadikan blog aku sebagai medium untuk mengisi masa lapang....hehehe....

Ada ke blogger yang masih masuk membaca blog aku...kikiki....ya aku dah lama tidak menjengah blog kengkawan....kesukaran online dengan data yang terhad memang menyukarkan....

Almaklumlah...sejak berhenti kerja nie memang aku sudah tidak mengadap komputer di samping dapat menikmati internet percuma...hihihi...

Kepada yang masih menjengah blog aku terima kasih diucapkan...zaman sudah berubah...semoga di tahun baru ini kita dapat mengharungi cabaran dengan tabah dan sabar....aamiin.. 

~ zura ~

Saturday, June 18, 2016

Ayam Sambal Bali

Assalamualaikum....

Pergh lama sungguh tak update cerita dalam nie...tahu-tahu dah Ramadhan ke 13...hampir separuh bulan kita berpuasa....raya pun semakin dekat...

Entry hari nie bukanlah berkisahkan biskut raya tapi menu buka puasa...banyak tengok orang dok buat sambal ayam bali...sedap ke...??susah sangat ke...???

So aku pun dok google lah menunya...memang macam-macam version...ada yang bubuh ini bubuh itu...aku macam biasalah...ambil bahan yang mudah....

Jom tengok resepi mudah yang aku dapat 

~1/2 ekor ayam (lumur serbuk kunyit dan garam)
~*2 biji bawang besar (sedang je saiznye sebenarnye)
~*3 ulas bawang putih
~*1 inci belacan
~*1 genggam cili kering
~6 batang serai
~6 tangkai daun kari
~Garam secukup rasa
~Kicap manis (aku guna kicap jalen)
~Minyak untuk menggoreng

Kisarkan bahan yang bertanda *

Meh tengok cara memasak dalam bentuk bergambar...


Goreng jangan sampai garing...


Guna minyak yang sama...kalau banyak sangat kurangkanlah....nanti berladung minyak....goreng serai dan daun kari....


Lepas tue masukkan barang yang di kisar tadi...gaul....


Masukkan kicap, garam...gaul...biar sampai warna dia cantik gitu...balancekanlah rasa dia...


Tadaaaaaa...ini hasilnya...masih dalam kuali lagi...kikiki...rasa memang marvelos...rasa serai dan daun kari yang buat dia perrghhh....

SELAMAT MENCUBA

~ zura ~