Pilihlah Aku Jadi Temanmu

Thursday, June 22, 2017

Menu Ramadhan 24

Assalamualaikum....

Lambat bersiaran untuk menu Ramadhan 24....banyak jugak hidangannya...lauk kuih lagi....memang kenyanglah....


Ikan sardin masak cincuan pedas, popia pedas dan ikan sardin goreng...


Sayur buncis tempe su'un, ikan cencaru sambal cili api dengan kuih cili api....


Telur asin, sambal cili api kicap, kuih lopes dan keria....


Formasi 3x3...

~ zura ~

Tuesday, June 20, 2017

Produk Calit-Calit Cantik Dan Mesra Wuduk

Assalamulaikum....

Syukur walaupun sudah tidak bekerja...aku masih ada income lain....hasil dari income yang tidak seberapa dapatlah juga merasa pakai alat solek mesra wuduk dan krim calit-calit cantik.....

Nak tahu apa bendanya tu....jom baca lagi entry ni....hahaha...terasa poyo pulak....


Aku jatuh cinta dengan produk NURRAYSA....produk dia sederhana je....sekarang aku pakai DD glowing moist cake, pearl magic lipstick, perfect brow shaping dan uv cream....semua ni aku pakai time nak berjalan je....duduk rumah idoklah nak kenakan kat muka kan....aku tengah aim produk yang lain....mungkin mineral looser powder dan miracle eyeliner....hikhik....wishlist bulan Julai 2017....


Hah yang ni pulak produk calit calit cantik....hanya calit calit je....tindakan 12x teknologi nano boleh buat korang cantik asalkan konsisten dan cukup air 3 liter....oleh kerana promosi aku rembat sekali dua botol....sebotol hanya secoet je boleh tahan sebulan lebih....sapu pada nadi utama je....percaya ke tak percaya....banyak sudah testimoni berjaya....tujuan aku guna produk ni untuk sakit kaki aku dan nak tambah berat badan ke tahap ideal....selain glowing2 muka...

>>> Sesiapa nak cuba produk ni boleh bagitahu aku ye....

~ zura ~

Monday, June 19, 2017

Mai Le Buat Biskut Raya

Assalamualaikum....

Kita dah pun memasuki Ramadhan 24....sekejap je Ramadhan nak berakhir....pasti rindu bertandang lagi nanti....cerita semalam....baru start buat biskut....dapatlah empat jenis....

Sekarang ni dah tak macam dulu....dulu berbelas-belas jenis biskut....sekarang tak sampai sepuluh...faktor kenaikan harga barang kot....hikhik....empat jenis biskut kitaorang iaitu biskut coklat cip, mazola, gajus dan popia coklat nestum....

Kebiasaannya....dah hujung-hujung ni kerepek kekacang beli je....tak pernah pun buat sendiri....korang punya biskut dah buat bape jenis...???


Ni masa tengah menerap biskut gajus dengan mazola....


Tangan adik aku menggentil mazola....


Menunggu di bakar....macam projek besar nau sampai dua avon...


Dadih pun hado ko....hahaha...ni tempahan adik aku untuk di bawa ke bazar ramadhan.....


Popia yang baru di gulung....tak banyak pulak popia ni....

~ zura ~

Saturday, June 17, 2017

Multivitamin Untuk Anak

Assalamualaikum....

Setiap mak bapak mesti nak yang terbaik untuk anak-anak mereka kan....yang pasti kesihatan nombor satu....apa sahaja dikorbankan asalkan anak sihat dari segi wang ke, masa ke atau tenaga ke....

Macam tu juga dengan aku....beberapa minggu kebelakangan ni anak aku asyik batuk dan susah nak hilang...makan ubat klinik pun still tak reda 100% juga batuk dia...kita ni kalau boleh nak batuk tu hilang terus....

Masa pegi klinik kesihatan Sungai Buloh doktor cakap tonsil dia bengkak sikit dan ada kuman infection dan normal terjadi pada kanak-kanak sebaya dia....bila doktor cakap normal aku sedikit lega...masa ambil darah dia tak putus berdoa....

Alhamdulillah heart beat dia okey, paru2 dia okey....macam-macam solution juga aku buat untuk hilangkan batuk dia....sapu vick, bagi minum air suam, sapu wdec (women desire essential cream) tapi bersifat sementara je...

Lastly terfikir nak bagi dia makan vitamin masa tengah belek-belek katalog avon....dalam katalog tu ada jual vitamin kanak-kanak....so aku pergi kat Guardian...rupanya macam-macam jenis vitamin....

Ada yang vitamin c sahaja, ade yang multivitamin that mean ada macam-macam nutrisi lain, ada yang saccharin free, ada lysine lah...kalau tak de penerangan dari budak Guardian mahunya aku bantai beli...kikiki...

Aku beli vitamin yang boleh imun booster dan selera makan....vitamin aku beli ni free saccharin dan ada lysine....kalau ada saccharin...kanak-kanak yang ada diabetes tak boleh makan sebab saccharin ni pemanis yang tiada kalori...macam tulah penerangannya....

Lysine pulak adalah sejenis asam amino esensial penyusun protein yang tidak dapat diproduksioleh tubuh...salah satu kekurangan lysine pada kanak-kanak ialah kurang selera makan....sebab itu disarankan pengambilan supplement yang ada lysine....

Begitulah sedikit sebanyak tentang multivitamin yang aku beli untuk anak aku....bila dengar supplement boleh tambah selera makan....tanpa fikir panjang aku terus beli....ingat nak survey dulu harganya....

Anak aku ni memang kurang selera makan...badan pun cekeding je....memang payahlah nak suruh makan....tapi dah empat hari bagi dia makan vitamin nie syukur sesangat....dia dah mula minta "mak, nak nasi ngan kicap ngan telo"....

Seronok dengar dia minta nasi...tanpa berlengah masa aku terus capai kuali goreng telur hancur... Insha Allah, kalau sesuai dengan dia...aku akan maintain setiap bulan untuk dia...


Saya makan vitamin...


Multivitamin Champs
Price : RM35.90
Flavour : Orange
Quantity : 100 biji

~ zura ~

Thursday, June 15, 2017

Bella Frutta Produk Kesihatan Dan Kecantikan

Assalamualaikum....


Dah pun sampai barang aku....barang apa ya....hah pada sesiapa yang masih tidak tahu apa yang aku amalkan untuk tampil bertenaga....mai aku perkenalkan pada korang....kiranya nie entry eklusiflah gamaknya.....

BELLA FRUTTA....produk kesihatan yang di asaskan oleh kawan kolej aku di bawah naungan syarikat Beautopia....masih tak pernah dengar...???yelah...produk ni baru je lagi di pasaran....baru setahun jagung....

Sebagai kawan memang aku suka bagi support pada bisnes kengkawan.....selain tu aku sendiri pun sudah mencuba tau....lepas bersalin aku menghadapi masalah angin dalam badan....alhamdulillah...lepas consume BF angin dah pergi...

Kalau dulu minum kafien mesti malam mula lah sesak nafas....perut rasa sebu....lah ni masalah tu sudah pun selesai....thumb up untuk Bella Frutta...banyak lagilah manfaat lain yang korang boleh rasa sebab ramuannya memang superb....

Jom aku cerita pasal khasiat lain, ramuan dia, kuantiti dia....kiranya peribadi dia lah....biar jelas pada korang....

Khasiat :
🍓 Meningkatkan prestasi seksual
🍓Membakar lemak dan mengurangkan berat badan
🍓 Menjaga aset lelaki & wanita
🍓 Anti Penuaan
🍓 Melembapkan & menganjalkan kulit
🍓Menegangkan & menganjalkan payudara
🍓 Meningkatkan Stamina (energy booster)
🍓Mengetatkan dan Memberikan bau harum kepada miss V
🍓Mengecutkan rahim dan lagi 1001 kebaikan jika ANDA konsisten menggunakannya

Ramuan :
Water, sugar, strawberry, white yam, green tea, dates, serapat, kacip fatimah, manjakani

Siapa yang boleh makan :
🍓Perempuan
🍓Lelaki
🍓Ibu berpantang 
🍓Ibu hamil dan dalan perancangan untuk hamil DILARANG KERAS
🍓Perempuan period

Kuantiti :
🍓15g x 30 sachet

Harga :
🍓RM138/sekotak

Cara makan :
🍓1 sachet pagi sebelum makan, 1 sachet malam sebelum tido untuk seminggu...selepas tu 1 sachet setiap hari

Keluaran :
🍓Beautopia


Parcel yang di post semalam.....efisien pak posto...


Nie lah kotaknya....kotak dia sedikit hancus....almaklumlah...dah banyak-banyak tak terjaga...

Sesiapa nak rasa BELLA FRUTTA bagitahu aku ye...

👉Whatsapp : 0122217442
👉DM : FB - Zue Tahir @ Email - z2007_jc@yahoo.com.my
👉Instagram : zuetahir2007

~ zura ~

Menu Ramadhan 19

Assalamualaikum....

Hah nak tunjuk menu Ramadhan ke 19 pulak...kihkih....manalah tahu korang tak de idea nak masak apa kan....so bila terjah blog aku dapat ilham....hehehe....padahal blog aku nie dah lama tak ada tetamu...tuan rumah pun balik kampung... 😄😄😄

Pukul 0630 baru beli bahan....rushing sungguh aku memasak....pukul 0715 siap sepenuhnya dengan terhidang atas alas di lantai....makan kat lantai je...makan ramai-ramai....meriah...

Jom tengok apa menunya ya....


Nama masakan nie ikan kerisi masak kicap pedas....kenapa pedas...???sebab letak cili blend ngan 2 tangkau cili api merah....


Taugeh goreng....taugeh nie kalau nak sedap....lepas masukkan taugeh...gaul-gaul sikit pastue tutup api....jangan bagi lecur sangat....


Nie pulak ayam golek sahur....sebab ayam nie ada masa makan sahur pagi semalan....


Tempe goreng cicah mayo....

>>> Salam Ramadhan semua....grablah sepuluh malam terakhir nie...

~ zura ~

Wednesday, June 14, 2017

Anak Jagaanku Si Debab

Assalamualaikum....

Sejak aku berhenti kerja dari Syarikat Jasa A.S Sdn Bhd.....aku jadi baby sitter....tapi bukan ambil anak jiran atau kengkawan untuk dijaga....aku jadi baby sitter hanya untuk anak-anak buah sahaja....

Lagi pun siapa yang tak mahu menolong adik beradik sendiri kan....kalau dengan anak buah sendiri kita 'bebas' menjaga....apa-apa hal pun kita adik beradik....nak marah pun tak de rasa serba salah sangat....

Kalau jaga anak jiran ke....anak kengkawan ke....banyak serba salahnya.....silap sikit dah tarik muka....baik jaga anak buah sendiri....kalau masa memula berhenti aku jaga dua orang....abang kepada budak debab bawah ni.....

Tapi bila abang dia yang sulung dah nak sekolah....adik aku Yan pulak yang jaga....aku pulak jaga yang kecik debab ni....kita orang jaga siap bawak tido sebab mak dia kerja shift dan duduk asrama.....almaklumlah perkahwinan jarak jauh di pantai timur....

Sekarang ni umur budak debab nie nak cecah sebelas bulan pada 25 jun ni....tak sangka aku berkongsi bulan birthday dengan dia....hehe....oleh kerana setiap malam tidur sama....sampaikan anak aku Hanim pun dah rasa macam adik dia sendiri...bergumpal sakan....

Buat pertama kalinya aku promot anak jagaan aku dalam blog aku....hikhik....


Main sergah-sergah dengan kakak....."hai nama saya Farish"....


Baru belajar duduk....selonggok je nengoknya....

~ zura ~